Asperges traditioneel
Ingrediënten
1,5 kg asperges (voor 4 personen)
100 gr boter
100 ml kookvocht (van de gekookte asperges + aspergeschillen)
2 eetl gehakte peterselie
nootmuskaat
gehalveerde eieren of fijngehakte eieren (1 ei per persoon)
2 ons achterham (of plakken zalm)
aardappeltjes (bij voorkeur klein)
zout
Bereiding
Was allereerst de asperges heel goed. Leg vervolgens de asperges nog een half uur in koud water. Schil dan de asperges en snijd van de onderkant 2 à 3 cm af. Bewaar de schillen en uiteinden om mee te koken met de asperges opdat er een heerlijk aspergevocht ontstaat als basis voor de botersaus en/of aspergesoep. Een ruime pan nemen en het afval en de asperges er in doen. Bij elkaar. De asperges behoren in ruim water onder te staan. Zout erbij doen. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten koken. Zet daarna de pan van het vuur en laat geheel dan goed doorgaren met deksel op de pan (van het vuur af). Controleer na 30 min. de stand/of de asperge gaar is. Is de asperge wat krom gebogen, dus niet meer recht, dan is dat meestal het teken dat hij gaar is, maar check gewoon even door er één te proeven. Laat zo nodig nog wat langer staan. Haal de asperges wanneer ze echt gaar zijn voorzichtig uit de pan met een schuimspaan. Zeef het achtergebleven vocht voor de saus en/of soep. Leg asperges op een goed voorverwarmde aspergeschaal en bestrooi met nootmuskaat. Kook terwijl de asperges garen de aardappeltjes. Verwarm nu de boter – eenmaal gesmolten, voeg langzaam 100 ml aspergekookvocht toe en roer tot een egale saus. Leg na een paar minuutjes de achterham gevouwen en dakpansgewijs in de pan en laat een paar minuten warm worden.
Dan het bord opmaken. Leg de asperges op het bord – leg de ham er boven op en schenk de botersaus erover. Dan de peterselie over de ham en leg de eieren ernaast. De asperges liggen nu in de warme botersaus en zijn afgedekt door de warme ham.
U kunt ook de eieren fijn maken en verkruimelen en met de peterselie in die vorm over de ham strooien.
Verrukkelijk! Eet smakelijk.