De braam

Bramentijd

 

braambegin

Augustus is altijd bramentijd en worden veel bramen geplukt die groeien langs bosranden.

De wetenschappelijke naam van het plantengeslacht is Rubus. Tot Rubus behoren wel tot meer dan 600 soorten. De gewone braam (Rubus frutocosus) is in geheel Europa te vinden langs bosranden. Daar herkennen we hem dan ook van. De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt.

braambosrand

De bloeitijd van de braam is van mei tot eind augustus en de bestuiving vindt plaats door insecten.

braaminbloei

Vruchten zijn er dan vanaf augustus. De bramentijd!

Van de braam worden de vruchten gebruikt. De vruchten zijn donkerblauw. Bekend is het feit dat bramen vooral worden gebruikt voor de verwerking in bramenjam.

braamopbrood

Verder kunnen de bladeren van de braam eveneens worden gebruikt voor consumptie, na droging, voor bramenthee.

braam-thee

Voedingsstoffen

–              lage pH-waarde

–              zuur 8-15 gr (waarvan appelzuur hoofdbestanddeel – 11,5 gr)

–              suiker 9-16% (glucose, fructose – een klein beetje sacharose en maltose)

–              vitamine C

–              1% eiwit

–              6% koolhydraten

–              1% vet

100 gr bramen is 155 kJ.

 

De braam wordt veel verwerkt in desserts, bv. :

 

braam dessert3

braam dessert2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

braam dessert4

 

Voor meer informatie over voeding en gezondheid verwijzen wij u graag door naar www.spawellnessgids.nl

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *