De framboos
Na de asperge en de aardbei volgt de framboos.
De framboos is in geheel Europa te vinden op open plaatsen in het bos of aan bosranden. De teelt gaat terug tot aan de Middeleeuwen. Er zijn twee soorten frambozenplanten. De zomer- en de herfstframboos. De frambozenplanten zijn familie van rozenfamilie. De meest voorkomende framboos is de Rubus Idaeus. De Rubus Fruticosus (de braam) behoort eveneens tot het geslacht Rubus. Tot dit geslacht behoren wel 600 soorten. Frambozenplanten zijn naast aardbeienstruiken de meest aangeplante fruitstruiken.
Van de zomerframbozenstruik zijn er van eind juni tot half augustus rijpe vruchten. Van de herstframbozenstruik begint de oogst vanaf begin augustus tot eerste week oktober.
Per ras duurt de oogst 6 tot 8 weken.
In tegenstelling tot de aardbei die veel vitamine C bevat en bijdraagt aan de inname van foliumzuur zit er in de framboos eveneens vitamine C, maar ook vitaminen B2 en B6. Daarnaast blijkt er in de framboos een hoog gehalte aan gezondheidsbevorderende stoffen te zitten, de zogenaamde antioxidanten. Net als bij de brocolli, de tomaat en de kiwi. De energie-inhoud van 100 gr. is 134 kJ.
Tot slot wat voorbeelden van frambozen desserts welke eenvoudig te maken zijn.