De haring
Het is weer haringtijd.
De Hollandse nieuwe is weer in ons land geïntroduceerd.
Vlaggetjesdag was van oorsprong de dag voordat de schepen op haringvangst gingen. De schepen lagen dan versierd in de haven. Tegenwoordig is niet het uitvaren maar de dag van terugkomst en het introduceren van de nieuwe haring ‘de dag’. Net als bij de Beaujolais primeur.
Hollandse nieuwe of maatjesharing is een verbastering van maagdenharing (maagd omdat de jonge vis nog geen hom of kuit heeft bevat). De haring doorloopt altijd dezelfde cyclus. In de winter is hij mager en wordt gedurende het voorjaar steviger door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan de haring zich elke dag 2 procent vetter eten in het voorjaar. In mei bereikt de haring een vetpercentage van 16% en begint de jaarlijkse haringvangst. Die duurt officieel van mei tot juli. Echter mag van de warenwet de naam ‘nieuwe haring’ uitsluitend tot en met september gebezigd worden.
Wettelijke eisen gesteld aan de verkoop van haring zijn:
- het vetpercentage behoort 16% te zijn
- hij behoort gekaakt te zijn
- hij behoort gezouten te zijn
- hij behoort op de juiste manier gefileerd te zijn
- de temperatuur bij verkoop behoort 7 gr. C te zijn
In haring zitten de voedingsstoffen (per 100 gram) :
- 16 gram vet
- 18 gram eiwitten
- vitaminen A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E
- het vet van de haring bestaat uit onverzadigde omega 3-vetzuren
- calorische waarde 222 kcal/932 kJ per 100 gr.
De vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen daardoor het risico op hart- en vaatziekten.
Dus allemaal aan de haring!
Haringtrio – even iets anders!
Ingrediënten
- 6 Hollandse nieuwe
- 3 sjalotjes
- 50 ml crême fraiche
- 1 eetl foreleitjes
- verse bieslook
- stokbrood
- scheutje olijfolie
- peper
Bereiding
Fileer de haringen, verwijder kop en graten. Snijd 6 mooie kleine stukjes uit het midden van de haring en zet koud weg. Neem van de rest de helft en hak er een tartaar van. Zorg dat de tartaar niet te fijn wordt. Snijd twee sjalotjes en een beetje bieslook zeer fijn en meng die door de haring tartaar met enkele druppels olijfolie. Houd 1 sjalotje over en snijd daar ringetjes van.
Het laatste gedeelte van de haring met een eetlepel creme fraiche in de keukenmachine tot een mooie mousse draaien. Op smaak brengen met peper uit de molen en koel wegzetten.
Zet langwerpige borden klaar. Leg links het haring stukje neer en garneer met een paar ringetjes van de sjalot. In de midden een bolletje van haring tartaar en rechts een glaasje met de haringmouse met de foreleitjes. Stokbrood snijden en in mandjes doen.
Eet smakelijk!