Het witte goud
Aspergetijd (Het witte goud)
Hoe heerlijk is het niet als de aspergetijd aanbreekt! Bij ons een traditie, voor een ander gewoon een groente die het hele jaar door gegeten wordt. Maar wat is het verhaal achter de asperge?
De asperge is een zeer oude groente, naar men zegt al van 2750 jaar voor Christus. De asperge is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. In Nederland kweekt men de asperge vanaf de 19e eeuw en vooral in Noord-Limburg. De Latijnse naam is Asparagus Officinalis (officinalis = geneeskrachtig). Er zijn witte, groene en paarse asperges.
De kwaliteit wordt gevormd door de dikte, de lengte en de vorm.
Dikte:
– A = 16 tot 20 mm.
– AA = 20 tot 28 mm.
– AAA = tot 28 mm.
Qua dikte wordt het AA-formaat als optimaal beschouwd.
Verder hoe rechter en hoe witter hoe beter en behoort de kop van de asperge niet verkleurd en gesloten te zijn. De asperges dragen sinds 2006 een kwaliteitslabel.
Het aspergeseizoen in Nederland duurt gemiddeld twee maanden.
De traditie zegt dat er geoogst wordt vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jan).
Na de oogst wordt de plant met rust gelaten, opdat hij kan aansterken voor het volgende seizoen.
In Nederland eten we de asperges op de traditionele manier met gewelde boter, ham, ei en krieltjes. Bestrooid met wat verse kruiden.
……..maar er is ook de culinaire bereiding!
Dus waar wachten we op en geniet van het witte goud!!